The imposibility of slowing down

Am citit acum un articol pe Cotidianul despre internet, senzatia de libertate pe care ti`o confera, faptul ca unii oameni considera ca nu s-ar descurca o zi fara internet si, ideea centrala a articolului, faptul ca 4 din 5 oameni considera ca internetul ar trebui sa fie un drept fundamental. Studiu facut pe 27000 oameni din 26 de tari.
Now, before you roll your eyes, sa facem un exercitiu de imaginatie, cum ar fi fara net. Greu, foarte, foarte greu! Pot sa stau fara probleme o zi din week`end, chiar un week`ned intreg fara sa intru pe net, citesc si fac alte treburi. Dar o zi la job fara net… sa lucrez la un proiect (mai ales de echipa) fara net? Sa nu aflu stiri de pe net (la modul in care citesc eu, poate si voi, stirile, din minim 3 surse, selectand ce ma intereseaza, nu ca dintr`un singur ziar) si sa nu pot intra repede sa google-esc ceva sau sa caut pe dex-online. Bun, dar cum aflu stiri din lumea intreaga daca nici jurnalistii nu au acces la net. Va imaginati cat de tare s-ar incetini TOTUL!
Am net si pe mobil, nu il folosesc mereu, dar suficient incat sa pot veni cu un argument intr`o discutie, sa pot verifica ceva sau pe cineva si, din nou, sa intru pe dex-online. Gandind`o cumva la rece, incep sa cred ca internetul ar trebui sa fie un drept fundamental si, cine stie, poate salile de internet in tari nevoiase vor ajunge sa fie responsabilitatea autoritatilor, aceea de a asigura un drept (plus o sursa la bugetul primariei). Dar poate fi internetul un drept fundamental, daca iti ofera informatii globale pe care le poti privi obiectiv, spre exemplu in China? Normal ca in China e net, dar cum se intelege un sistem totalitarist cu un sistem global? Poate internetul sa elimine sistemele totalitariste?

1 Comment

  1. ina said,

    March 10, 2010 at 4:12 pm

    ohoo inca nu e suficient de politizat netu. SLAVA CERULUI! sa il tinem asa cat mai mult. si vorbind de china, banuiesc ca dex-ul lor e printre paginile cu acces, la fel si messul intern ca sa vorbeasca cu colegii de proiecte, deci tot se folosesc de internet. ca nu pot sa google-iasca pe angelina in chiloti sau cum traieste ea democratic asta e alta fateta si daca ne gandim poate intra la acea intoxicatie pe care o trambiteaza “conservatorii”. internetul ne ofera mult mai multe imformatii decat am avea nevoie si ne incetineste mintea (nu actiunile). ma rog. discutia e lunga. depinde de “alfabetizarea” fiecaruia.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: