Anul nou a venit in plug… si in paralele

Cand eram mica, mama a avut grija sa invat de toate: pian, inot, mersul pe bicicleta, pe role, pe patine. Ma duceam cu patinele pe un lac inghetat la bunica, dupa ma intorceam sa ma uit la campionatele de patinaj artistic, langa soba. Nu am invatat sa schiez, insa.

In vara lui 2012 am gasit un voucher la Bansko, Bulgaria… pentru 2013. Bansko are una din cele mai bune partii de schii pentru incepatori din Europa. Primul lucru pe care il aveam in plan pentru noul an era sa invat sa schiez. Habar nu aveam ce inseamna, la birou am colegi care merg si schiaza, se dau cu placa, insa eu nu am simtit nevoia niciodata sa ma arunc la vale de pe un varf de munte, stand cu picioarele legate de ceva alunecos. Dar candva trebuia sa o fac si pe asta. De fapt, cand e un bun inceput pentru a invata sa schiezi?

Se pare ca daca esti suficient de puternic sa stai pe picioare, esti suficient de puternic sa stai pe schiuri. Acum pe bune, cu cat avansezi in varsta, cu atat riscul sa iti fie frica sau sa fii anchilozat cresc. M-am inscris la scoala de schi (care a costat mai mult decat sejurul), iar in grupa eram eu, o bulgaroaica (prietena a mentorului) si 8 israeliti. Varste de la 20 la 40 de ani. Dar cand ne-am asezat in linie pentru prima lectie, niciun detaliu nu a mai existat. Toti eram o ceata de gaste urate, care merg cracanat, purtate de vand, dupa lebada principala.

Primele doua ore au fost groaznice. There is no easy way to put it. Picioarele te dor groaznic de la bootsi. Pozitia pentru mine a fost un chin, mi-a zis instructorul ca nu trebuie sa stau pe spate, dar cum sa ma sprijin pe tibie cu toata greutatea?!?! Nu pic in nas?!? D’oh! Iar in primele doua ore am tarat schiurile pe zapada sa ne obisnuim cu ele, apoi am mers lateral, apoi am invatat sa cadem si sa ne ridicam, apoi sa alunecam pe o “vale” pe care nicio picatura de apa nu reuseste sa alunece… dar eu am reusit sa cad. La pauza, prietenii mei de la alte grupe de avansati au crezut ca mi s-au inecat corabiile… si cam asa era.

Vestea buna este ca progresiv mi-a placut… cam direct proportional cu durerea… dar atunci cand aluneci e foarte frumos. Ultima zi m-am trezit cu cea mai grea febra musculara, totusi, la 4 ore dupa inceperea antrenamentului, porneam la drum pe prima mea partie: 7 km de partie albastra, cu portiuni putin abrupte, dar foarte frumoasa si care mi-a adus o mare multumire de sine.

Recomandarile mele pentru alti incepatori:

– NU INVESTI in altceva decat un monitor; nu lua echipament, inchiriaza; nu iti lua un curs de 6 zile, 3 sunt suficiente sa iti dai seama daca poti sa schiezi si daca iti place.

– Poti sa te duci si tabula rasa pe partie, cum am fost eu, sau poti sa te documentezi putin. Recomand acest post. Pozitia in acei bootsi e foarte importanta si fa tot ce poti sa fii sigur ca o prinzi de la primele ore.

– Nu vei putea manca, dar vei simti nevoia de dulce. Ia-ti un baton de ciocolata sau cereale la tine… si niste tarie.  I kid you not!

– Nu te demoraliza. Unii invata mai repede, altii mai greu. Nu esti in competitie. Eu am luat toti stalpisorii intre picioare la proba de slalom, dar cand am ajuns pe partie simteam ca ajunsesem sa fiu in control. Zambeste chiar daca dai cu fundul de zapada sau aluneci jumatate de partie pana te opresti.

– Daca poti, alege sa ai un spa la hotelul tau. O sauna si o piscina mi-au ajutat muschii sa isi revina.

– Nu iti pune 7 pulovere pe tine. Eu asa am crezut si am transpirat ca un cal in prima zi. Un tricou sa absoarba transpiratia, un pulovar mai subtire deasupra si geaca de schi sunt suficiente. Imprumuta un costum de schi. Blugii nu sunt o alegere prea buna cand dai mult cu fundul de zapada.

La anul incerc si cu placa. 🙂

PS: El nu a vrut sa invete sa schieze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: